البسه ضد تشعشع (TRAPEX)

شرکت تدبیر تکس صنعت با انجام آزمایشات مختلف موفق به تولید پوشش­‌های محافظ منعطف و غیرسمی با وزن بسیار سبکتر و قیمتی پایین­‌تر از پوشش­‌های سربی شده که قادر به حفاظت کامل استفاده کنندگان در برابر پرتوهای یونساز می‌باشند.

پرتو شکلی از انرژی است که در خلا یا ماده منتشر می‌­شود. برخی از پرتو‌ها دارای جرم و برخی دیگر فاقد جرم بوده که با توجه به انرژی خود دارای قدرت نفوذ متفاوت در مواد می­‌باشند. پرتو‌ها به دو دسته یونساز و غیر یونساز دسته بندی می­‌شوند. پرتو‌های یونساز بر خلاف پرتوهای غیر یونساز انرژی کافی برای یونیزه کردن اتم­ها و شکستن پیوندهای شیمیایی و تولید ذرات باردار مثبت و منفی شامل ذرات آلفا، بتا، نوترون و پرتو ایکس و گاما را دارند. به طور کلی اثرات بهداشتی پرتوهای یونساز با میزان پرتو و زمان تماس با پرتو نسبت مستقیم دارد. اثرات احتمالی این پرتوها به میزان دوز پرتو بستگی نداشته و در تمام سطوح پرتوگیری اتفاق می­‌افتد از جمله این اثرات احتمال بروز سرطان چند سال بعد از پرتوگیری اولیه می‌­باشد. همچنین از جمله اثرات قطعی این پرتوها شامل اثرات پوستی، قرمز شدن پوست و غیره بوده که به موجب قرارگیری بدن بیش از یک دوز مشخص در برابر اشعه می‌­باشد. از این رو محافظت در برابر این پرتوها و نیز پرتوهای با انرژی پایین که از لحاظ بیولوژیکی بسیار فعال هستند بسیار حائز اهمیت بوده و نیاز به درج استانداردهای بالا و بسیار جدی حفاظت در برابر آن­ها می­‌باشد.

انواع گوناگونی از لباس­‌های محافظ در برابر پرتو برای حفاظت بیمار و نیز متخصص رادیولوژی وجود دارند. متخصصین رادیولوژی به علت فاصله­‌ای که از بیمار دارند و نیز به علت وجود دیوارهای سربی محافظ، نیاز به محافظت ویژه در برابر پرتو x نداشته ولی باید در برابر تابش­‌های پراکنده شده محافظت خوبی داشته باشند. یکی از موارد ضروری در شرکت های تولیدکننده مواد محافظتی اثبات محافظت محصولات در محدوده ولتاژ 50 تا 100 و یا kv 150 در تیوب اشعه x می­‌باشد. همانطور که می­دانیم مواد با عدد اتمی بالا و چگالی پایین بهترین تضعیف کننده اشعه x هستند. سرب به عنوان مناسب ترین ماده برای محافظت در برابر اشعه x است که به علت ضریب تضعیف جرمی بالای آن برای گستره وسیعی از انرژی­‌ها اثربخش می­‌باشد.

اما پوشش­‌های سربی به  علت وزن زیاد منجر به عدم راحتی مصرف کننده و خستگی او در طول آزمون­‌های طولانی مدت می شود از سوی دیگر فلز سرب به عنوان ماده‌­ای خطرناک شناخته شده است. از این رو استفاده از لایه نازک سربی درون لباس­‌ها و یا جایگزینی تمام و یا بخشی از محتوی سرب با مواد جاذب اشعه­ یکی از راهکارهای پیش رو برای کاهش وزن این لباس‌­ها و افزایش راحتی کارکرد آن­ها می­‌باشد. بر طبق استانداردهای وضع شده در سال 2012 مواد مصرفی جایگزین سربی در لباس‌­های محافظتی باید معادل لایه سربی با ضخامت mm5/0 از خود محافظت نشان بدهند.

TRAPEX

لباس‌هاس مقاوم در برابر پرتو اشعه x

این شرکت با توجه به بررسي‌هاي انجام شده در فاز مطالعاتي، گزینش بهترين عناصر و ترکيبات را جهت برهمکنش با پرتوهاي یونساز و نوترون­‌های حرارتی براساس دسترسي تجاري، پايداري شيميایي و محيطي، امتزاج پذيري با مواد پليمري و عدم حلاليت آنها در آب انجام داد. پس از تعيين ترکيبات مناسب براي جذب  ذرات باردار، امواج الکترومغناطيس و نوترون­‌های حرارتی، آزمايشاتي براي ساخت پليمر با درصدهاي مختلف از پودرهاي جاذب طراحي و اجرا گرديد. در اين آزمايشات هدف اصلي افزايش ميزان پودر مواد جاذب در پارچه پليمري به گونه‌­اي بود كه پارچه‌هاي پليمري جاذب پرتو ضمن دارا بودن خواص مکانيکي و شيميايي مطلوب شامل انعطاف­ پذيري، استحکام، پايداري محيطي، دوام و سهولت کاربرد بتوانند حداكثر ميزان تشعشعات را جذب نمايند.

در اين پروژه نمونه­‌هاي مختلف آزمايشگاهي با متغيرهايي نظير: 1-مواد جاذب مختلف 2-روش­‌هاي آماده سازي مواد اوليه، 3-فرايند، زمان و دمای پخت، 4-تعداد و ضخامت لايه هاي جاذب و نیز ترتيب قرار­گیری آن­ها براي حداکثر جذب اشعه تولید شدند.

در نهایت نمونه‌های آزمایشی این پوشش­‌ها ساخته شده و در برابر اشعه رادیولوژی با ولتاژ و انرژی­‌های مختلف قرار گرفت. نتایج حاکی از اثر بخشی بسیار مناسب این پوشش­‌های منعطف در مقایسه با پوشش­‌های سربی متداول بود.

با ما صحبت کنید!
پشتیبانی
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم